Werken met een gehoorbeschadiging

Gehoorverlies is heel vermoeiend. Daar kan geen discussie over bestaan. Na een dag vol vergaderingen en telefoongesprekken heeft een slechthorende geen energie meer. Komt daar nog eens bovenop dat er heel veel emoties kunnen meespelen: je voelt je misschien beschaamd omdat je vaak dingen opnieuw moet navragen tijdens vergaderingen? Of er is misschien een misverstand met een collega ontstaan omdat je blijkbaar iets verkeerd begrepen had en nu krijg je verwijten naar je hoofd? Dat is allemaal heel spijtig, want doordat alles je zoveel energie kost, krijgen je gezinsleven en je hobby’s niet meer de aandacht die ze verdienen. Veel mensen hebben er dan ook nog eens niet veel begrip voor, omdat gehoorverlies – bij de lichte en matige vormen van gehoorverlies althans – een best onzichtbare handicap is. Mensen die zelf geen gehoorverlies hebben, denken soms: ‘je hoort mij, dus je verstaat mij’. Terwijl een slechthorende met een licht of matig gehoorverlies alles wel kan horen, maar de details mist om het gesprek vlot te verstaan…

Een hoorapparaat = een verjongingskuur

Nog werkende slechthorenden kunnen denken dat een hoorapparaat voor oudere gepensioneerde mensen is. Vaak is de drempel om een hoortoestel aan te schaffen bij de audicien dan ook best groot. Bedenk evenwel dat een hoorapparaat de dag van vandaag vaak onzichtbaar gedragen kan worden. Meer nog: sta er bij stil dat het je omgeving wellicht meer opvalt dat je dingen vaak verkeerd verstaat dan dat het hen zal opvallen dat je een klein hoortoestelletje draagt. Doordat je de dag met veel minder inspanning doorkomt en na je werkdag nog energie over hebt voor andere zaken, zal je je ook veel energieker en dus net weer jonger voelen! Ga dus aan de slag om een oplossing te vinden voor je gehoorstoornis en je zal met veel meer energie elke dag op je werk aan de slag kunnen gaan! Je kan trouwens ook bij je audicien even informeren naar ondersteunende apparatuur voor tijdens vergaderingen of telefoongesprekken. Deze zaken zijn compatibel met een hoortoestel.

Heb ik een gehoorprobleem?

Herken je jouw eigen situatie in bovenstaand verhaal, maar is er nog geen gehoorverlies bij jou gediagnosticeerd, dan kan je ook altijd een gehoortest online uitvoeren. Pas als je weet dat je een probleem hebt, kan je ermee aan de slag!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.